| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
DIESEL: D, TD, TDI, - problem z odpalaniem - ROZWIĄZANY
Platyn - |7 Lut 2008|, 2008 19:31 Temat postu: problem z odpalaniem - ROZWIĄZANY Mam pytanie. Czy ta śruba wkręcona w pompę pomiędzy wyjściami na wtryski to regulator ciśnienia? Bo na mój rozum to chyba tak ale mogę się mylić. I przy jakim ciśnieniu powinien puszczać na powrót. Jako że raz zapala od dotyku a raz trzeba długo kręcić tak sobie pozwoliłem na małą diagnostykę. Układ paliwowy nie jest zapowietrzony. W wężach paliwo bez luftu a z odpowietrznika leci tylko paliwo. A jak na mój rozum przy odkręcaniu tego regulatora ( o ile to jest regulator ) powinno paliwko siknąć a tam totalne nic tylko się trochę wysączy. I co wy na to?
slawektg - |7 Lut 2008|, 2008 22:49
Mylisz sie i to bardzo.
Rafał A.(antek) - |8 Lut 2008|, 2008 01:01
jesli mowisz o listwie wtryskowej to tam jest zawor do mierzenia cisnienia, taki jak by wentylek, o ty mmowisz?
Platyn - |8 Lut 2008|, 2008 07:46
| slawektg napisał/a: | | Mylisz sie i to bardzo. | A możesz jaśniej?
Rafał A.(antek), To diesel i listwy nie ma przynajmniej nie takiej jak w benzynie. Poprostu na pompie wtryskowej są cztery wyjścia na wtryskiwacze ułożone w kwadrat centralnie w środku jest właśnie ten chyba regulator do którego są podłączone weżyki na powrót paliwa do baku.
Małe sprostowanie. Ta śruba to nie jest pomiędzy wyjściami na wtryski tylko dużo wyżej. A z resztą tam jest tylko jedna taka śruba na klucz 17 z podłączonymi dwoma wężykami. Sorry ale już mi informacje o VM cisną na mózg.
[ Dodano: 2008-02-08, 19:01 ]
A może ktoś z was wie gdzie znajdę dokładny opis tej pompy. Szukałem już chyba wszędzie i nic nie znalazłem. Jedynie gdzieś mignęło mi że ta pompa to chyba VP 20 ale i tego nie jestem pewien.
slawektg - |8 Lut 2008|, 2008 22:03
No!to teraz troche jasniej.pompa jest rozdzielaczowa VE bosch.jest to typowa pompa,a kolejne oznaczenia zawieraja kierunek obrotow,oraz wydatek sekcji tloczacej.opis znajdziesz na forum Masters tuning.sruba o ktorej piszesz,to faktycznie regulator cisnienia w uproszczeniu,bo pompa VE pracuje przy zmiennym cisnieniu,na ktorym bazuje automatyczny przestawiacz wtrysku w funkcji obrotow.slowem sruba z kalibrowanym otworem ,przez ktory paliwo wraca z pompy do zbiornika.zapewnia ona wystarczajace cisnienie przy pracy silnika na wolnych obrotach i przy rozruchu
Platyn - |10 Lut 2008|, 2008 13:01
No to już coś. Bo po wykręceniu tego zaworu i dmuchnięciu tylko ustami słychać jak zawór przepuszcza a tak to chyba nie powinno być? Chociaż to vm i kij go tam wie.
slawektg - |10 Lut 2008|, 2008 16:10
Tak powinno byc.to nie jest zawor,tylko sruba o kalibrowanym otworze,mniejszym od zasilajacego.on zawsze przepuszcza,tylko,ze znacznie mniej,niz zasilajacy.
Platyn - |11 Lut 2008|, 2008 08:31
No właśnie. A ona raz przepuszcza mniej a raz więcej. Słychać to na ucho. A pozatym coś mnie stresuje ten malutki gwint na jakąs małą srubkę w tym łbie śruby jakby do regulacji czy coś? ale ja tam oprócz tego gwintu nie mam nic. W środku jest jakaś miseczka czy coś.
[ Dodano: 2008-02-11, 08:35 ]
A i jeszcze jedno. Wiem że to nie ten rocznik ale znalazłem takie coś http://www.fordscorpio.co...TDIFuelSpec.pdf i tam faktycznie są inne typy pomp.
slawektg - |11 Lut 2008|, 2008 20:17
| Platyn napisał/a: | | No właśnie. A ona raz przepuszcza mniej a raz więcej. Słychać to na ucho. A pozatym coś mnie stresuje ten malutki gwint na jakąs małą srubkę w tym łbie śruby jakby do regulacji czy coś? ale ja tam oprócz tego gwintu nie mam nic. W środku jest jakaś miseczka czy coś. | wklej moze jakas fotke,bo przestajemy sie rozumiec
Platyn - |12 Lut 2008|, 2008 09:07
Dobra sławciu. Fotke walne jak znajdę kabel do aparatu. Wieczorem będzie na pewno. Pismo obrazkowe The BEST
[ Dodano: 2008-02-16, 07:32 ]
Masz ci fotkę http://img218.imageshack....dsc00136de2.jpg
[ Dodano: 2008-02-16, 07:35 ]
A tu druga na dowód że da się tam coś wkręcić http://img239.imageshack....dsc00134hy3.jpg
[ Dodano: 2008-02-16, 07:37 ]
I takie pytanie teraz po co ten gwint tam jest. Do regulacji czy coś?
Się za to wziąłem bo podejrzewam że jest walnięty dlatego że raz zapala na dotyk a raz trzeba długo kręcić. Najlepsze jest to że nie ma na to żadnej reguły. Czy zimny czy ciepły. Raz ma tak a raz siak.
Tomek Z - |16 Lut 2008|, 2008 18:20
| Platyn napisał/a: | | I takie pytanie teraz po co ten gwint tam jest. |
ja tam nic nie miałem wkręconego. A po co ten gwint?. Nie wiem, jasny gwint
slawektg - |16 Lut 2008|, 2008 19:55
Radosna tworczosc mechanikow nie zna granic...to cos,to element,ktory kiedys ktos wkrecil,bo albo zgubil albo zepsul oryginalna srube.nie dziwota,ze nie trzyma cisnienia.powinienem miec takich pare....
Platyn - |17 Lut 2008|, 2008 09:01
A ile byś sobie życzył za za taki zawór jak masz parę takich
Dobrze że my się w końcu dogadali.
slawektg - |17 Lut 2008|, 2008 16:23
Pusc mi dane na pw.dostaniesz gratis
piotr302 - |22 Lut 2008|, 2008 19:28
Mam ten sam problem co ty i nie wiem co zrobić raz odpala a raz nie ,dałem do mechanika to powiedział że yo ten zawor jest walnięty nie miał nowego i go tylko przedmuchał powietrzem pomogło na tydzień
odpalał na strzała i koniec już się boje że rozrusznik spale nie wiem co zrobić ,założyłem inny i nic się nie zmieniło.Może ten zaworek zwrotny powoduje że się silnik zapowietrza ,przestaje odpalać po ośmiu godzinach .
Platyn - |23 Lut 2008|, 2008 09:38
Póki co musze rozebrać silnik i wymienić pierścienie. Jak wszystko poskładam i założe nowy zawór dam znać czy pomogło. Jak mój miał problem z odpaleniem po długim postoju to go odpowietrzałem na filtrze i na pierwszych dwóch wtryskach. Czasami pomagało ale tylko czasami. Mnie się porostu wydaje że w czasie rozruchu ten zawór nie "trzyma" i pompa nie umie wytworzyć odpowiedniego ciśnienia. Jak załapie to obroty są wyższe i wtedy jeszcze widocznie coś daje. Ale to tylko moja teoria.
[ Dodano: 2008-05-05, 19:07 ]
Problem rozwiązany. Okazało się, że jednak paliwo spływało do baku przy wyłączonym silniku. Pomógł zawór zwrotny. Koszt 18zł a o ile jestem spokojniejszy . Poszedłem do sklepu instalatorskiego i kupiłem mosiężny zawór zwrotny 1/2'' i wyjścia na wąż z 1/2'' na waż 8mm. Skręcone na pakułach i bangla aż miło
|
|