| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - znowu problem
zimek - |23 Lis 2007|, 2007 19:50 Temat postu: znowu problem witam
prosze o pomoc a mianowicie dzis rano wsiadlem do mojej scorupy odpalam jak zwykle a tu problem zaden bieg do przodu nie zapina wskoczy dopiero po ostrym gazie ok 4000 obrotow wtedy zacznie sie toczyc ruszylem nim bo musialem w czasie jazdy normalnie ale kazde ruszenie z bardzo ciezkim trudem do tego drganie calego auta i dziwne tyrkotanie jak by z tylnego zawieszenia jutro jade do mechanika ale na co mialbym zwrocic uwage jakos nie ufam tym w mojej okolicy takze prosze o porady pozdrawiam dzieki
bigdaaddy - |23 Lis 2007|, 2007 19:55
Sprawdz poziom oleju na poczatek. Pozatym zacznij uzywac znakow interpunkcyjnych.
zimek - |23 Lis 2007|, 2007 20:02
poziom oleju prawie max , nie smierdzi
[ Dodano: 2007-11-24, 15:43 ]
witam, i jednak jak sie okazalo niestety skrzynia padla , jesli ktos ma pewna i da gwarancje rozruchowa to jestem zainteresowany ,dzieki
fiebik - |25 Lis 2007|, 2007 03:01
| zimek napisał/a: | | i jednak jak sie okazalo niestety skrzynia padla , | jesteś w 100% pewny? może tylko pompa, abo konwerter?
zimek - |25 Lis 2007|, 2007 15:28
moge powiedziec jak przebiegalo badanie tego ,wiec auto na podnosnik ja w nim i zmienialem biegi przy przejsciu z R na D i odwrotnie odglosy chrupania ,auto wchodzi normalnie na obroty ale nie ciagnie ,nie ma rzadnego wycieku ,mechanik powiedzial ze skrzynia ,ja zabardza sie nie znam a w okolicy nikt nie chce mi sie wziasc za to auto wiec nie wiem co robic ,jade jeszcze jutro do innego mechanika i zobacze ,
Pershing - |25 Lis 2007|, 2007 15:40
| zimek napisał/a: | | ,mechanik powiedzial ze skrzynia |
Taaa... hameryke w konserwie odkryl ale pewnie naprawic to nie umie ani powiedziec co sie dokladnie zepsulo ehhh... nasi mechanicy...
1Bodzio - |25 Lis 2007|, 2007 17:03
| Pershing napisał/a: | | ale pewnie naprawic to nie umie ani powiedziec co sie dokladnie zepsulo |
A na co Ty byś postawił ?
Pershing - |25 Lis 2007|, 2007 17:07
Ja nie obstawiam - nie znam sie na automatach, a poza tym nie jestem mechanikiem, ale nawet ja i to na odleglosc powiem ze padla skrzynia
1Bodzio - |25 Lis 2007|, 2007 17:15
Ja też nie mechanik, ale postawiłbym na uszkodzone zasprzęglenie konwertora z pompą olejową skrzyni.
Mysza - |25 Lis 2007|, 2007 18:54
Ja obstawiam, że sciął się wieloklin wałka zdawczego - w konwerterze najczęściej, rzadziej na samym wałku. Może być też, że w skrzyni. Trzeba wyjąć i sprawdzić. Do VIKa nie masz daleko.
Stefan - |25 Lis 2007|, 2007 19:02
Witam! Kiedy i w jaki sposob kolega zmienial olej? Z opisu w innym temacie"kupilem scorpio cosworth jakies 3miesiate temu pojezdzilem autkiem spokojnie moze 2tyg pozniej bylo coraz gorzej poczatkowo biegi byly wszystkie ale przy przejsciu z 2na 3 przy ok 60km byl slizg o jakies 600obr potem wskoczyl bieg i jazda, bylem w warsztacie pojezdzili powiedzieli ze skrzynia pada nie robilem nic najwyzej ja zajade pomyslalem od 2 tyg jest cos nowego biegi wchodza normalnie tylko ze sa 3 max 150 i 5000obr wiecej w kazdym razie nie probowalem nie wiem co robic olej jest ok stan prawie max wkurza mnie lewarek ktory jak jade po wybojach to prawie chce mi wyskoczyc a dzis wlasnie przyjechalem i znow slizga ciezko przekroczyc 60kmh co tera moge robic jakis warsztat tylko fachowy krakow tarnow duzo tego dzieki"wynika ze problemy zaczely sie znacznie wczesniej.Moze to byc skutek wczesniejszej wymiany oleju albo uszkodzenia tloka .:one: Pozdrawiam.Stefan.
1Bodzio - |25 Lis 2007|, 2007 19:43
Z tego co napisał Stefan, a wczesniej Zimek wynika że jednak trzeba szukać innej skrzyni, bo z tej już raczej nic nie będzie, oprócz kosztów.
zimek - |25 Lis 2007|, 2007 20:27
na paczatku dziekuje za zainteresowanie moim problem ,olej z tego co mowil sprzedajacy mi auto wynika ze byl wymieniany ok11000tys ,to jest na stan dzisiejszy ,jednak 1,5miesiaca temu wymienialem w nim sporo czesc na stan oleju mechanik tez zwrocil uwage i bylo wszystko w porzadku i wymiana nie byla konieczna stwierdzil , powidzial ze przyczyna slizgania jak pisalem na forum dawniej moze byc przypalony jakis tarczek ,naprawa raczej nieoplacalna ,jednak slizgi znikly i normalnie sie tym autem poruszalem az do teraz wiec chyba latwiej byloby moze kupic sprawdzona uzywke i w takim razie mam pytanko
-czy do cosworth sa jedne skrzynie i na co zwrocic uwage zalezy mi takze na czasie .
dziekuje pzdr
Stefan - |25 Lis 2007|, 2007 20:48
Witam! | zimek napisał/a: | | na co zwrocic uwage | -szczegolnie na zrodlo z ktorego kupujesz. Pozdrawiam.Stefan.
|
|