| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
DIESEL: D, TD, TDI, - Skrzynia biegów - problem
brontozaur - |8 Lis 2007|, 2007 17:04 Temat postu: Skrzynia biegów - problem Witam.
Pojawił się mały problem na drodze do pełnego sukcesu, otóż istnieje prawdopodobieństwo że będę musiał wymienić łożysko na wałku wejściowym do skrzyni jeśli ma luzy i się nie obróciło na górnym pierścieniu w łożu, jeśli się obróciło to problem jest większy i będe musiał wymienić cały wałek. Proszę o jakieś wskazówki, porady, czy to się opłaca robić, czy lepiej kupić inną skrzynię.
Struna - |9 Lis 2007|, 2007 10:01
chodzi Ci o łożysko igiełkowe wałka ?
brontozaur - |9 Lis 2007|, 2007 10:33
Szczerze mówiąc to jeszcze tego nie rozbierałem i nie wiem na jakim łożysku osadzony jest wałem. Mam nadzieję że ud mi się gdzieś znaleźć rozebraną skrzynię i sobie zobaczę.
Struna - |9 Lis 2007|, 2007 10:35
ale co się dzieje ? jakie objawy ?
brontozaur - |31 Mar 2008|, 2008 09:43
Witam
Po dłuższej nieobecności w końcu zabieram się za wspominany wyżej problem.
Wygląda to następująco:
Na wolnych obrotach dochodzą do mych uszu jakieś dziwne odgłosy z okolicy drążka zmiany biegów.
Podczas przyśpieszania owe odgłosy się nasilają, wręcz huczy, co gorsza dźwięki te powstają również podczas skrętu kierownicą w lewo (oczywiście podczas jazdy).
Teraz geneza:
Odgłosy te powstały po wymianie sprzęgła, przedtem ich w ogóle nie było.
Wymieniłem poduszkę po skrzynią oraz podporę wału ale poz tym że mam teraz nowe te elementy i ni zużyte to nic to nie pomogło.
Może komuś coś przychodzi do głowy co się dzieje.
Struna - |31 Mar 2008|, 2008 12:48
łożysko oporowe, łożysko igiełkowe na wale, rozleciała sie tarcza sprzęgła ( tłumik ), niewycentrowana tarcza.
brontozaur - |15 Kwi 2008|, 2008 21:03
Pełen sukces. Koniec z dziwnymi odgłosami. Okazało się że to nie łożysko igiełkowe (ale też wymieniłem, stare było dobre, wymieniłem profilaktycznie). Problemem były śruby mocujące skrzynię do silnika i podtrzymujące górę. Po prostu nie było połowy śrub, bo albo gdzieś powypadały albo były pourywane. Nastała cisza.
W poniedziałek lakiernik, czyli wymiana zderzaka drzwi i błotnika, malowanie i polerka, a za 2 tygodnie moje cudo wyjedzie jak nowe na krakowskie drogi hahaha.
Pozdrawiam
adamf - |16 Kwi 2008|, 2008 18:25
witam miałem podobnie dziwne odgłosy w okolicy skrzyni biegów i pewnie gdyby nieupadł mi śrubokręt pod silnik na pokrywe plastikową szukając go namacałem grubą poluzowaną śrube mocującą silnik i skrzynie biegów.
|
|