Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

DIESEL: D, TD, TDI, - ustawienie kąta wtrysku

Platyn - |31 Paź 2007|, 2007 20:44
Temat postu: ustawienie kąta wtrysku
Tak czytam sobie tu te posty w dziale dla dizli i często pojawia się "ustawienie kąta wtrysku". Może coś więcej koledzy by powiedzieli na ten temat. Jak sie to sprawdza i jak reguluje. i w ogóle jakoś więcej informacji. Diesla mam od niedawna a chciałbym się coś o nim dowiedzieć. (teraz nauki mi się zachciało, a tak to na szkołe się kamieniami rzucało :P Ty nawet do rymu)
slawektg - |31 Paź 2007|, 2007 20:50

poczatek tloczenia,potocznie zwany katem wtrysku,to moment(punkt w ktorym mierzymy kat na wale korbowym wyprzedzenia wtryskiwania)czyli wartosc wyrazana w mm przed zz lub stopnie przed zz.jak zwal,tak zwal moment zaplonu silnika zs.
Platyn - |31 Paź 2007|, 2007 21:01

a jak to sprawdzić, jak ustawić i jaki powinno być ten kąt.
slawektg - |31 Paź 2007|, 2007 21:06

jak sprawdzic?prosto.wykrecasz srube na glowicy rozdzielacza,w to miejsce wkrecasz czujnik zegarowy,skalibrowany na 0.obracasz walem korbowym do zz i odczytujesz wartosc na czujniku.powinna wskazywac 0.93mm(o ile pamietam,moge sprawdzic)korekcje przeprowadza sie obracajac korpusem pompy.
adamf - |1 Lis 2007|, 2007 16:35

witam obroty na biegu jałowym powinny być od 750--do 850 napewno poniżej1000na1minutę ta pompa kreci sie w lewym kierunku obracając górną stroną w kierunku do filtra powietrza zapłon pośpieszysz iodwrotnie mowa o pompie w vm 25 td.adamf
Platyn - |2 Lis 2007|, 2007 19:50

a czy za ten czujnik może posłużyć suwmiarka z głębokościomierzem? A jak ustawić tłoki w ZZ. W benzynie jeszcze szło obrócić kołem pasowym ale w dieslu? Imadła w łapach to ja nie mam :one:
slawektg - |2 Lis 2007|, 2007 19:58

Platyn napisał/a:
a czy za ten czujnik może posłużyć suwmiarka z głębokościomierzem?
nie.raz-nie wejdzie(w srodku jest niby sitko z malutkim otworem)dwa-dokladnosc pomiaru to jak mierzyc srednice cylindra sznurkiem.
Platyn napisał/a:
W benzynie jeszcze szło obrócić kołem pasowym ale w dieslu? Imadła w łapach to ja nie mam :one:
bez przesady w dizlu tez mozna byle powoli
Platyn - |2 Lis 2007|, 2007 20:01

slawektg napisał/a:
dokladnosc pomiaru to jak mierzyc srednice cylindra sznurkiem.

Chyba nie tak źle. W końcu suwmiarka też mierzy z dokładnością do 0.01mm

Gaiger - |2 Lis 2007|, 2007 20:44

Nie wierzę że da się to pomierzyć suwmiarką :-d
magmart - |2 Lis 2007|, 2007 23:45

Dać się da, ale suwmiarką nie ma możliwości zrobić tego nawet w stopniu przybliżonym. Pozatym teoretycznie jakieś znaki powinny być na kole zamachowym, ale czy przy VM są to nie wiem