| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
DIESEL: D, TD, TDI, - rolki paska klinowego
jakinos - |21 Sie 2007|, 2007 23:16 Temat postu: rolki paska klinowego witam.czy ktos sie orientuje czy trzy rolki paska klinowego czymś sie róznią w tdi 2.5 97r 92KW.powiedzieli mi w sklepie forda ze jedną rolke musze kupic z napinaczem [500zł].okazało by sie ze razem wszystkie rolki z wymianą to koszt 1000zł.czy ktos zna dobry zamiennik tych rolek.prosze o parametry dobrą niedrogą marke i adres do mądrego sklepu we wrocławiu.
Tlukas - |22 Sie 2007|, 2007 00:11 Temat postu: Re: rolki paska klinowego
| jakinos napisał/a: | | witam.czy ktos sie orientuje czy trzy rolki paska klinowego czymś sie róznią w tdi 2.5 97r 92KW.powiedzieli mi w sklepie forda ze jedną rolke musze kupic z napinaczem [500zł].okazało by sie ze razem wszystkie rolki z wymianą to koszt 1000zł.czy ktos zna dobry zamiennik tych rolek.prosze o parametry dobrą niedrogą marke i adres do mądrego sklepu we wrocławiu. |
Napinacz pasuje od Omegi td i jest dużo tańszy, a w rolkach możesz wymienić same łożyska.
ZOMO - |22 Sie 2007|, 2007 00:21
no i po co kolego dublujesz tematy? tu http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=17396 jest Twój poprzedni o tym samym a Ty nowy zakładasz?
otrzymujesz ostrzeżenie za zaśmiecanie i poprzedni temat w kosz leci

arturrrr - |6 Gru 2007|, 2007 00:58
| jakinos napisał/a: | | czy ktos zna dobry zamiennik tych rolek |
nawet nie prubuj wswadzac tam zamiennikow,ja tak raz zrobilem,bo serwis mi na czas nie sprowadzil calego kompletu.. cale szczescie ,ze zajzalem pewnego dnia pod mache-ta aluminiowa rolka zamiennik sie rozumie-byla w 5 razy gorszym stanie jak ta zdemontowana z plastiku i to po 20 razy mniejszym przebiegu. zainwestuj w orginay,wiem ze za plastik ciezko tyle wywalic-ale sa to rolki na spory czas pracy silnika.
bartek665 - |7 Gru 2007|, 2007 01:40
Ja do swojego założyłem od Alfy Romeo bo one tez miały takie silniki tylko że musiałem dotoczyć odpowiednie śruby ponieważ obwód wewnętrzny był większy. Ale plusem tego było to że rolki są metalowe i dobrej jakości a cena jest podobna.
arturrrr - |7 Gru 2007|, 2007 20:09
kurcze ,u mnie byl zamiennik rolka aluminiowa-myslalem ze auto przezyje...
a tu masz -pare miesiecy i padla.
Te plastiki orginaly sa naprawde wytrzymale,to jakis specjalny stop,na odpowiednich lozyskach.
[ Dodano: 2007-12-07, 20:16 ]
| Tlukas napisał/a: | a w rolkach możesz wymienić same łożyska.
_________________ |
nie radze,jak lozyska padly,to plastikowe rolki mimo ze wygladaja ok-rozpadna sie lada dzien... swoje na pewno przezyly
jak juz lozyska sie klekoca-to radze wlozyc caly komplet z rolkami,zreszta orginaly sa juz z lozyskami.
slawektg - |7 Gru 2007|, 2007 20:24
| arturrrr napisał/a: | | Te plastiki orginaly sa naprawde wytrzymale | Kurcze Artur o jakich Ty plastikach mowisz,bo chyba Tlukas tez nie mial u siebie zadnych plastikow.ja nie mam.
arturrrr - |7 Gru 2007|, 2007 20:27
rolki prowadzace paska do wszystkiego czyli wieloklinowego o w orginale sa plastikowe
slawektg - |7 Gru 2007|, 2007 20:35
| arturrrr napisał/a: | | rolki prowadzace paska do wszystkiego czyli wieloklinowego o w orginale sa plastikowe | a nie w oryginale to jakie?alu,stalowe,czy jakie?
arturrrr - |7 Gru 2007|, 2007 21:13
| slawektg napisał/a: | | a nie w oryginale to jakie?alu,stalowe,czy jakie? |
ze co ?
slawektg - |7 Gru 2007|, 2007 21:26
Pytam,bo u mnie sa stalowe bieznie na lozyskach i nie wyglada to na zamienniki(chociaz kto wie)dziwie sie,ze masz cos przeciwko wymianie lozysk,bo to przeciez one sie zuzywaja....
arturrrr - |7 Gru 2007|, 2007 21:38
| slawektg napisał/a: | | dziwie sie,ze masz cos przeciwko wymianie lozysk,bo to przeciez one sie zuzywaja.... |
tylko w przypadku orginalnych rolek.
Jak auto jest jezdzone w Polsce od dluzszego czasu -pewno masz zamienniki,ale jak cale to masz szczesci i tyle
slawektg - |7 Gru 2007|, 2007 21:42
A moze to tylko 125KM maja plastiki?
arturrrr - |7 Gru 2007|, 2007 21:50
myslalem nad tym ale nie mam jak sprawdzic -u mnie 125 koni i sa plastiki,100 procet orginal ,bo jeszcze w PL nie jezdzilem.Ale co ludzie maja po latach powpychane pod maske-...
nie jeden ma polowe auta w zamiennikach,a co drugi nawet o tym nie wie- a potem jak sie sypnie ..
[ Dodano: 2007-12-07, 21:51 ]
-dobrze jak w PL ,a jak gdzies w swiecie..
Tlukas - |7 Gru 2007|, 2007 22:49
Coś Ci się chyba pomyliło Arturrrr. U mnie w obu motorach (115 i 125km) siedziały rolki stalowe i były to na 200% oryginały (zresztą oba były z niemcowni ściągane). Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tą jazdą w Polsce. Myślisz że w Polsce zamiast stalowych rolek wsadzają zastępczo plastiki z pralki czy z czegoś innego? Wogóle do tych silników jest bardzo mało zamienników dlatego między innymi wymienia się same łożyska. Ja osobiście na wymienianych łożyskach zrobiłem ze 100tys km i nie było najmniejszych problemów. Jedynie z napinaczem oryginalnym mogą być problemy (cena), ale to też nie problem bo identyczny jest w Omegach TD i kosztuje 5 razy mniej niż Fordowski wiec luzik.
arturrrr - |7 Gru 2007|, 2007 23:06
ja pisze na podstawie swoich doswiadczen-mianowicie w ASO zalozylem orginaly i sa to plastiki..
To tyle.
Moze w innych latach ford mial stalowe rolki,nie wnikam.
Trzymajmy watek-zasadniczo chodzi mi o to , ze jak wymiana to na oryginaly
[ Dodano: 2007-12-07, 23:07 ]
takie moje zdanie-ale kazdy wyciaga sam wnioski -no nie?
[ Dodano: 2007-12-07, 23:08 ]
jak pisze Ford-to moze byc to i z ,,drewna,,ma chulac i juz...
Janek - |8 Gru 2007|, 2007 17:08
Ludzie-co za głupoty.Niewiem co to twój ford bo przeważnie rolki są stalowe.Lożyska do nich po 13 zl polskie i 40 zł niemieckie- i jedne i drugie próbowałem - są dobre.
Jak ktoś ma zaduzo forsy to może pakować ją w orginały.napinacz kupiłem na allegro od bmw za 50 zł.Pozdrawiam- janek
slawektg - |8 Gru 2007|, 2007 18:27
Janek,nie pisz glupoty,bo to nieladnie.jezeli Artur pisze ,to raczej wie co pisze.zasadniczo wstawianie czesci oryginalnych ma swoje zalety(dobrze robi sumieniu)ale nie zawsze jest to jedyna sluszna droga.niech kazdy wymienia na co chce,byle nie mowil od razu,ze tylko tak jest wlasciwie.pzdr
magmart - |8 Gru 2007|, 2007 19:20
no dokładnie, tym razem zgadzam się ze slawektg Gdzieś kiedyś pisałęm o wymianie łożysk do rolek od paska wielorowkowego (klinowy w VM? a może znowu nie doczytałem). Z drugiej strony, może fajnie by było wyciągnąć gdzieś na wierzch info o tego typu zamiennikach. Stosować orginał czy podróbkę ? dokładnie pozostawmy to sumieniu właścicieli. Co do rolek plastikowych, to jedną z ich zalet jest prawdopodobnie to, że łożysk nie da się wymienić i trzeba całe rolki wymieniać.
Cóż, też mam takie zapędy, żeby całość serwisowi zlecić i jak bogaty z serwisu korzystać, ale pozostaje gdzieś skrzywienie z młodości i poprawka na mechaników (ich umiejętności i zaangażowanie).
A co do rolek i łożysk, to jak sumienie pozwala, korzystać z rozwiązań do woli i wystrzegać się łożysk z oznaczeniami JAP bo to nie japońskie, tylko jakieś podróbki. Wymiana samych łożysk w przypadku paska wielorowkowego jest prosta i do wykonania jak najbardziej na parkingu pod domem.
Sorki, że czasem za dużo pisze, ale żona mnie nie słucha, więc tutaj sobie czasem poużywam
Tlukas - |8 Gru 2007|, 2007 19:54
Ale tu masz akurat zupełną rację (żona Ci tak na pewno nie mówi hehehe), łożyska w rolkach pod warunkeim że są to porządne łożyska a nie tandeta służą niezawodnie a wymiana jest banalna. Zresztą przecież oryginalnych łożysk Motorcraft też sam pewnie nie produkuje. Robią to specjalistyczne firmy, które tylko "walą" odpowiednią do aktualnych potrzeb markę i tyle. A tak na marginesie to miałbym chyba obawy na plastikowych rolkach jeździć w vm`ie, nie wiem czemu
magmart - |8 Gru 2007|, 2007 21:30
Znaczy sie, łożyska muszą mieć naprawdę dobre ... uszczelnienie. Bo ustawienie ich na wprost do kierunku jazdy ... to nie może wiecznie działać. Do tego zimno/ciepło (od chłodnicy) Trzeba dobre łożyska dawać z dobrym systemem uszczelnienia
Janek - |8 Gru 2007|, 2007 23:08
Nie piszę głupot.Jeżdżę nie dla relaksu jak większość tylko jak mnie inni znają to cały czas mam prawie podczepioną lawetę.Silnik naprawdę umnie ciężko pracuje-Panowie-pracują tez i rolki i to na zwykłych polskich łożyskach już 50000-chyba ktoś nierozumie czegoś.Zresztą ktoś musi utrzymywać drogie serwisy.
arturrrr - |8 Gru 2007|, 2007 23:32
| Tlukas napisał/a: | | A tak na marginesie to miałbym chyba obawy na plastikowych rolkach jeździć w vm`ie, nie wiem czemu |
Zapewniam-nie ma co sie bac..a swoja droga, nie widze przeszkod w stosowaniu zamiennika-ale pod jednym warunkiem:
jezeli jest on w miejscu nie newralgicznym,i nie majacym wplywy na prace pojazdu,rozumiecie, cos jak nieorginalny blotnik czy zderzak-nie ma problemu.
Ale jak sie leci w swiat,to lepiej nie wpychac zamiennikow tam gdzie moga one przysporzyc problem..w mysl zasady, jak juz to gdzies pisalem a wszyscy znaja
,,co jest tanie potem jest dwa razy drozsze,,
[ Dodano: 2007-12-13, 23:20 ]
| Janek napisał/a: | | Nie piszę głupot.Jeżdżę nie dla relaksu jak większość tylko jak mnie inni znają to cały czas mam prawie podczepioną lawetę.Silnik naprawdę umnie ciężko pracuje- |
obciazenie auta ,silnika nie ma zadzego wplywu na zuzycie i obciazenie rolek i paska klinowego / a jak juz to bardzo znikome-jak klima sie zalaczy../
raczej tu zalezy to od przebiegu km
jakinos - |30 Gru 2007|, 2007 22:26
Pewnie macie racje co niektórzy do orginalnych rolek. tylko że to koszt koło tysiaka. Ja osobiscie mam plastiki. Dwie są takich samych wymiarów a jedna jest chyba większa.O metalach orginałach nic nie słyszałem. Co do wymiany łożysk w plastikach to raczej jest niemożliwe. Trzymałem taką rolke w ręku, w mojej zablokowało sie łozysko i rolka zmieniła zewnetrzny wymiar, prawie się rozpuściła. Szkoda tylko ze nie ma dobrej jakości zamiennika
Gaiger - |30 Gru 2007|, 2007 22:55
Widzę że z tymi rolkami jak z fordem.
Jak im wyszło.
Ja mam dwie metalowe i jedną plastikową, czy oryginały nie wiem.
Działają i tyle.
magmart - |30 Gru 2007|, 2007 23:02
http://www.autoteile-shop...ult.asp?lang=pl
Nio taki fajny serwisik, można se poszperać i conieco znaleźć do autka ... albo tutaj http://www.autoteile-shop...ult.asp?lang=pl
arturrrr - |31 Gru 2007|, 2008 00:02
SERWISIK JEST FAKTYCZNIE FAJNY..
jakinos - |31 Gru 2007|, 2008 18:50
Serwis jest zaje.....
Waldi_L_N - |31 Gru 2007|, 2008 19:53
U mnie był komplet stalowych rolek (wszystkie 3 tej samej średnicy) wersja 115KM. Łożyska jednak wciskałem na prasie.
arturrrr - |25 Lut 2008|, 2008 20:50
| slawektg napisał/a: | | A moze to tylko 125KM maja plastiki? |
te z 98 napewno-
takie wlasnie oferuje Ford w ASO
jakinos - |26 Lut 2008|, 2008 22:36
bardzo możliwe
czechu88 - |3 Maj 2008|, 2008 09:12 Temat postu: Symbole paska klinowego VM Witam Panowie, mam prośbe możecie zobaczyć w swoim sprzęcie jaki pasek klinowy macie? założyłem pasek do VM bez klimatyzacji, no i skutkiem było to ze pasek całkowicie sie zdarł. Pasek który aktualnie posiadam nie pasuje do konfiguracji z klimą, jest za krótki. pytałem w sklepie ale rozkładają ręce. pozdrawiam i z góry dzięki:)
arturrrr - |3 Maj 2008|, 2008 10:34
Akurat pasek to se mozesz kupic w ASO-drogi nie jest -a bedziesz mial pewnosc..
Platyn - |3 Maj 2008|, 2008 14:21
Ja mam pasek Gate's. Długość paska z klimą 2225. Koszt 80zł. Poważnie.
Waldi_L_N - |3 Maj 2008|, 2008 16:33
Fabrycznie z klimą 7PK 2225. Platyn, gdzie Ty kupujesz tego Gates"a, bo mi w każdym punkcie mówili, że jest wycofany z produkcji i "ni ma"? No i za radą Magmart założyłem 6PK i też było dobrze.
Tomek Z - |4 Maj 2008|, 2008 10:45
| Waldi_L_N napisał/a: | | mi w każdym punkcie mówili, że jest wycofany z produkcji i "ni ma" |
ja też kupowałem i były oba rozmiary, dłuższy i krótszy.
Platyn - |4 Maj 2008|, 2008 12:55
Kupuje się tak: Idziesz do sklepu i mówisz pasek 7PK 2225. Płacisz i wychodzisz
[ Dodano: 2008-05-04, 12:59 ]
A tak na poważnie. Przestałem szukać paska do scorpio 2.5td. Dlatego że w katalogach co jeden pisze inaczej. A i ceny do scorpio są wyższe i to z pełną powagą. Najpierw poszedłem do sklepu i pytałem o taki pasek do konkretnego auta i powiedzieli mi za gate's 110zł. Później wysłałem mojego tatę po 7PK 2225 i powiedzieli 80zl. Co wy na to?
arturrrr - |4 Maj 2008|, 2008 20:56
| Platyn napisał/a: | | Co wy na to? |
Wolny rynek
jakinos - |4 Maj 2008|, 2008 22:04
Ja założyłem pasek sześciorowkowy i jest okey.Myśle że nie ma sensu przepłacac. Jesli po załozeniu nowego paska nadal będzie Ci go zrywać to, prawdopodobnie jakaś rolka hamuje znaczy że łożysko sie zatarło. Proponuje sprawdzić rolki przed założeniem paska.
bartek665 - |4 Maj 2008|, 2008 22:10
A czy ktoś mógłby mi dać namiary na ten tłoczek napinacza do omegi, bo słyszałem że jest taki sam jak do skorupy a jest tańszy. Znalazłem jeden na allegro ale kosztuje 300 zł. Czy da się kupić jakiś tańszy??
Tomek Z - |5 Maj 2008|, 2008 06:28
http://ford-scorpio.pl/fo...hlight=napinacz
jakinos - |5 Maj 2008|, 2008 20:30
Tak jak napisał Tomek musisz wejść na mój temat z napinaczem. Dołącze tylko że kosztował około 150zł. Pozdrawiam
|
|