| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
DIESEL: D, TD, TDI, - ustawienie rozrzadu
slawektg - |26 Lip 2007|, 2007 22:10 Temat postu: ustawienie rozrzadu Witam ,mam pytanie ogolne i powiedzmy chipotetyczne.jakie moga byc objawy przestawienia rozrzadu np jeden zab do tylu?
kapselek47 - |26 Lip 2007|, 2007 23:46
jeśli silnik jest na kołach to raczej mało prawdopodobneaby przeskoczył prędzej jakiś ząb wyrwie (tak było u mnie przez moją głupotę ) ale to by było słychać od razu . a wogóle poczym wnosisz że takie cudo się mogło przytrafić raczej mało prawdopodobne...nawet na łańcuchu . jeśli nawet to komprecha lipa na wszystkich garach primo ..
Luke - |3 Sie 2007|, 2007 00:27
| slawektg napisał/a: | | akie moga byc objawy przestawienia rozrzadu |
w każdym takim przypadku silnik pracuje nierówno lub nie chce w ogóle odpalić
w.lange - |10 Lis 2007|, 2007 02:37
magmart - |12 Lis 2007|, 2007 06:48
| slawektg napisał/a: | | Witam ,mam pytanie ogolne i powiedzmy chipotetyczne.jakie moga byc objawy przestawienia rozrzadu np jeden zab do tylu? | No hipotetycznie jeszcze co w tym rozrządzie jest przestawione?? pompa, zawory , czy wał względem reszty?
slawektg - |13 Lis 2007|, 2007 20:24
Mag.to rozwazanie naprawde hipotetyczne.robilem to kiedys w audi.co prawda benzyna,ale przestawienie walka o jeden zab,prawie nie powodowalo zmian w pracy silnika.przy przyspieszonym troche gorzej z wolnych obrotow,ale na wyzszych ciagnal spoko.analogicznie przy opoznionym.lepszy dol,ale dusil sie przy wysokich.nie wiem jak to w dizlu...
magmart - |13 Lis 2007|, 2007 20:58
nio dlatego sie pytam co na rozrządzie przestawione. Ale tym razem jestem skłonny zgodzić się z Tobą, że przestawienie o jeden ząb pozwala w miarę sprawnie jezdxić. Nie wiem jak w VM, ale miałem reno z dieslem wolnossącym 2,1 l i chyba pierwsza wymiana paska była kiepska. Chyba pasek coś walnięty, bo znaki się zgadzały, ale nie zgadzał się kąt wtrysku i majstry ostatecznie na słuch ustawiali i przy odpalaniu kopcił biało- niebieskawo, po rozgrzaniu w miarę OK. Zużycie paliwa raczej w normie. Potem zmianiałem znowu pasek i objawy ustały i nawet lekko bardziej do życia jakby się zbudził (ale może odczucie subiektywne). Pewnie wszystko będzie zależeć od wielkości kół i wielkości ząbków paska. Duże koła, małe zęby - większa tolerancja. VM podobno na kołach zębatych to może jeden ząb być nie zauważalny ... chyba że zawór sie z tłokiem nie minie
slawektg - |13 Lis 2007|, 2007 21:19
ja nie w temacie Vma.moja renia ma taki problem i zostalo tylko jedno.wszystko niby sie zgadza,znaki itp,ale pali mi 13\100,dziwnie brzmi i troche mnie to przestaje bawic.na wolnych obrotach na rurze ssacej czuje wyrazne pulsowanie,ale niby tak ma byc.(?)
magmart - |13 Lis 2007|, 2007 21:36
Pulsowanie OK, w dieslu na wolnych ma być nie za mocne oczywiście.
A co do spalania ... magnetyzer zamontuj mówią że mniej pali wtedy
slawektg - |13 Lis 2007|, 2007 21:51
| magmart napisał/a: | magnetyzer zamontuj mówią że mniej pali wtedy | tkie rady to se.......sam dawaj.
magmart - |14 Lis 2007|, 2007 06:15
| slawektg napisał/a: | | tkie rady to se.......sam dawaj. | ojej dobrze jusz przepraszam. A co mam ci poradzić na hsało dużo mi pali i robi dziwne dźwięki? Chyba standardowo, przedmuchaj wężyki, sprawdź filtry, pomież ciśnienia, sprawdź kąt zapłonu (wtrysku), zmień stacje paliw gdzie tankujesz
arturrrr - |25 Lut 2008|, 2008 21:05
| slawektg napisał/a: | | magmart napisał/a: | magnetyzer zamontuj mówią że mniej pali wtedy | tkie rady to se.......sam dawaj. |
Od miesiaca na magnesach jezdze -auto z 9l zaczeo palic 7.7
jak dla auta z ASB ..a idzie jak przeciag, mocniejszy sie zrobil..wiecej nic nie dodam,
poza tym, ze dobry magnetyzer to dobra inwestycja jak sie sporo jezdzi.
mass44 - |4 Mar 2008|, 2008 21:33
| arturrrr napisał/a: | | slawektg napisał/a: | | magmart napisał/a: | magnetyzer zamontuj mówią że mniej pali wtedy | tkie rady to se.......sam dawaj. |
Od miesiaca na magnesach jezdze -auto z 9l zaczeo palic 7.7
jak dla auta z ASB ..a idzie jak przeciag, mocniejszy sie zrobil..wiecej nic nie dodam,
poza tym, ze dobry magnetyzer to dobra inwestycja jak sie sporo jezdzi. |
przecież te magnetyzery to wielka sciema
arturrrr - |4 Mar 2008|, 2008 21:58
przecież te magnetyzery to wielka sciema [/quote]---- napisal mass44
Preciez to sie lepiej w temacie nie wypowiadaj jak nie masz pojecia.. i nie krytykuj czegos czego nie uzywales.
Bez obrazy -ale u mnie sie sprawdza idealnie.
mass44 - |5 Mar 2008|, 2008 17:42
| arturrrr napisał/a: | przecież te magnetyzery to wielka sciema | ---- napisal mass44
Preciez to sie lepiej w temacie nie wypowiadaj jak nie masz pojecia.. i nie krytykuj czegos czego nie uzywales.
Bez obrazy -ale u mnie sie sprawdza idealnie.[/quote]
bez obrazy ale goscie w automobil klubach co to testowali mówili ze różnica w spalaniu jest na poziomie 0,1 L to tak jakby jej nie było z przyspieszeniem jest podobnie czyli nic nie daje .
Ja osobiscie tego nie próbowałem bo przeczytaniu artykułu na ten temat nie widziłem najmniejszego sensu
poza tym ja nie krytykuje tylko wyrażam swoją opinie (popartą testami w automobilklubach) na ten temat
pozdrawiam
arturrrr - |5 Mar 2008|, 2008 19:10
-to dla tych co musla ze kazdy magnetyzer to lipa- wiedomo ze jest tego syfu dosc na rynku i ze tylko te co sa / poparte patentem/ dzialaja prawidlowo...
http://nowator.poznan.pl/?p=arch_show&id=20#1
http://www.multimag.pl/includes/godlewski.htm
Tomek Z - |5 Mar 2008|, 2008 19:57
przecież jak Arturowi pomagają to se może używać, przymusu nie ma. Jak ktoś uważa że to ściema niech nie kupuje. Spoko.
mass44 - |5 Mar 2008|, 2008 20:10
| Tomek Z napisał/a: | | przecież jak Arturowi pomagają to se może używać, przymusu nie ma. Jak ktoś uważa że to ściema niech nie kupuje. Spoko. |
no właśnie też mam takie zdania
|
|