Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

DIESEL: D, TD, TDI, - Przegrzanie diesla

Robert Nawrocki - |6 Maj 2007|, 2007 09:27
Temat postu: Przegrzanie diesla
Turbo Diesel '91.Kto mi może powiedzieć co jest przyczną i czy to jest szkodliwe. korek płynu dobrze zakręcony,poziom płynu dobry a zapala mi się w ciepłe dni w korkach cerwona lampka chociaż wskazówka nie osiągneła czrwonego pola - no tak na 3/4 norm
Luke - |6 Maj 2007|, 2007 10:08

Może faktycznie Ci się gotuje a wskaźnik Cię oszukuje ;)
Ja w swoim, jak go kupiłem, miałem założony jakiś lewy czujnik tem. i nawet w korkach w lecie pokazywał mi, że jest zimny. Kupiłem nowy i jest OK.
Tylko tak szczerze mówiąc nie wiem od czego zapala się kontrolka, czy połączona jest ze wskaźnikiem tem. czy z czujnikiem, czy może ma osobny czujnik :029: może ktoś będzie wiedział

Robert Nawrocki - |6 Maj 2007|, 2007 10:51

dzięki Luke.Jest żóty wiatrak tak jak w 125P ,klima mi nie działa , to może w miejsce wiatraka od klimy(uszkodzonego)założyć od poldka?
Ten żółty kręci się cały czs tzn.od momentu włączenia silnika

slawektg - |6 Maj 2007|, 2007 20:58

zanim zaczniesz modyfikowac,to skoordynuj wskazania przyrzadow.nie moze byc tak,ze jeden pokazuje tak a inny siak.nie wiadomo co jest prawidlowe
Waldi_L_N - |6 Maj 2007|, 2007 21:11

slawektg napisał/a:
zanim zaczniesz modyfikowac,to skoordynuj wskazania przyrzadow.nie moze byc tak,ze jeden pokazuje tak a inny siak.nie wiadomo co jest prawidlowe

Sprawdź termostat. Czujnik przegrzania silnika jest na silniku, temp wody pewnie na chłodnicy lub wężach (ale mogę się mylić) - nie miałem PSA

Robert Nawrocki - |6 Maj 2007|, 2007 21:39

wstyd mi przyznać się do tego ale ja wiem o moim scorpio tyle że jest sedan TD a wpapierach "ford niemcy" pisze , może na zlocie dowiem się więcej o moim autku.
mogę fotek nacykać i może ktoś by rozpoznał jaki to motor .

kiedyś na krawężniku rozwaliłem chłodnicę oleju i tylko węże połączyłem więc może to jest przyczyną łapania temperarury?

Luke - |6 Maj 2007|, 2007 22:13

Waldi_L_N napisał/a:
Czujnik przegrzania silnika jest na silniku, temp wody pewnie na chłodnicy lub wężach

Czujnik temp. jest z przodu na pompie wody a właśnie nie wiem z kąt bierze sygnał kontrolka przegrzania, bo innego czujnika tam nie ma

Robert ty masz silnik PSA na 110%

Robert Nawrocki - |6 Maj 2007|, 2007 22:49

Łukasz,w katalogach pisze że to peugeot
Miszcz - |6 Maj 2007|, 2007 22:53

Robert Nawrocki napisał/a:

Czyli jest to właśnie PSA (w tym przypadku silnik Peugeota, skądinąd bardzo dobry), bo PSA to koncern działający na zasadzie współpracy trzech marek: Citroena, Peugeota i Fiata.

Robert Nawrocki - |6 Maj 2007|, 2007 23:13

aha.a co z tym przegrzewaniem ? bo nie chcę uszkodzić silnika, kocham moje scorpio.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i fanów scorpio

Tlukas - |7 Maj 2007|, 2007 08:56

Miszcz napisał/a:
Robert Nawrocki napisał/a:

Czyli jest to właśnie PSA (w tym przypadku silnik Peugeota, skądinąd bardzo dobry), bo PSA to koncern działający na zasadzie współpracy trzech marek: Citroena, Peugeota i Fiata.

Małe sprostowanie PSA to: Citroen, Peugeot i Renault a nie Fiat

Nosoron - |7 Maj 2007|, 2007 10:58

Robert w moim scorpio również nie ma chłodnicy oleju, zastąpił go wąż od cyklopa. Było to jakieś 7 lat temu i nie zauważyłem aby to wpłyneło na pokazywaną na kokpicie temperature. Wpłyneła natomiast wymiana wisco. Na starym miałem temp. zawsze w połowie norm, teraz jest pod min. Musi być bardzo gorąco żeby drgneła wyżej.
Miszcz - |7 Maj 2007|, 2007 11:11

Tlukas napisał/a:
Małe sprostowanie PSA to: Citroen, Peugeot i Renault a nie Fiat

Racja, zmyliły mnie ich trojaczki (powstałe na zasadzie współpracy PSA i Fiata) :) Chociaż to Renault to też jakoś od niedawna wchodzi w skład koncernu :wink:

Robert Nawrocki - |7 Maj 2007|, 2007 18:31

Witam społeczność! spotkamy się na zlocie? A i dzięki za info i uspokojenie
ducker - |9 Cze 2007|, 2007 14:21

W PSA na pompie wody masz czujnik od wskaźnika a dokładnie na 2 "końcu" silnika jest 2 czujnik od kontrolki, zaraz obok termostatu woskowego od ssania.