Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - zerwanie śrub "Torx" między skrzynią a wałem

pablo - |22 Kwi 2007|, 2007 15:40
Temat postu: zerwanie śrub "Torx" między skrzynią a wałem
Witam
Chciałem się zapytać jaka mogła być przyczyna zerwania dwóch śrub "Torx" a trzecią zerwanie gwintu i i wyszarpanie z trójnika (między skrzynią a a przegubem elastycznym )

www.mafia-sa.yoyo.pl/obrazy/1.jpg
www.mafia-sa.yoyo.pl/obrazy/2.jpg
www.mafia-sa.yoyo.pl/obrazy/3.jpg
www.mafia-sa.yoyo.pl/obrazy/3.3.jpg
www.mafia-sa.yoyo.pl/obrazy/4.jpg
www.mafia-sa.yoyo.pl/obrazy/04-22-07_1442.jpg
Tak jak na zdjęciach powyżej
a zerwały mi sie przy robieniu bąków czy to jest aż takie słabe przecież robiłem nie jeden raz bąki i jeszcze w trasie bywałem a śruby wszystkie zawsze wiosną dokręcam ( cały przegląd śrub)
A tak chciałem się pokazac przed BMW zawsze super wychodziło a dzisiaj taka siara :-d
:dddddd

Edit by A2K - >Linki albo miniatury !

Waldi_L_N - |22 Kwi 2007|, 2007 15:47

Śruby dociąga się zgodnie z instrukcją - raz, chyba że instrukcja nakazuje powtórkę po jakimś przebiegu (zazwyczaj po 2k km). Takie coroczne "dociąganie" prowadzi do rozciągnięcia śrub i w rezultacie ich zerwania. Poza tym dociąganie jest kluczem czy "od serca"+rurka?

[ Dodano: 2007-04-22, 15:49 ]
Poza tym pewnie te śruby miały po 17 lat?

megalith - |22 Kwi 2007|, 2007 16:27

Te śruby są wrażliwe na luzy na wale - jak jakieś masz, to tak się to kończy. A dodatkowo Waldi_L_N ma jak największą rację :)
pablo - |22 Kwi 2007|, 2007 18:05

właśnie że nie dociągam rurką ale że tą trzecią wyrwało z gwinta na trójniku (ta przy skrzyni ) a śruby są orginalne to tak jagby cos łapło w tylnym moście ale wał sie kęci czyzby to żużycie materiału ???? niechce mi się wierzyć
VIK - |22 Kwi 2007|, 2007 18:10

Zmęczenie, to się zdarza, jedna wystarczy, ze się lekko popuści/przeciągnie, potem leci lawinowo.
pablo - |22 Kwi 2007|, 2007 19:10

albo są wyrąbane otwory w " tłumniku drgań biło biło aż zerwało śróby :/
http://www.mafia-sa.yoyo....-22-07_1833.jpg
http://www.mafia-sa.yoyo....-22-07_1834.jpg

Rafał A.(antek) - |22 Kwi 2007|, 2007 23:18

ano luzy na wale/podporze i poszły śróby
pablo - |23 Kwi 2007|, 2007 19:53

To znaczy co mam powymieniać (podpore wału,tłumnik drgań,przegub elastyczny)coś jest wyrąbane Ale co?? jak nic nie wymienie to po jakimś czasie znowu pozrywa
megalith - |23 Kwi 2007|, 2007 20:26

A co mu się dzieje opisz, to powiemy co wymieniać. Stuki masz? Metaliczne czy głuche? Czy jak ręką ruszasz to wał chodzi przód-tył? Czy wibruje tył auta? Czy może krzywy jest?
Czaro - |23 Kwi 2007|, 2007 22:55

witam i podepnę się pod temat jak można mam usiebie taki problem że mi drży wał właśnie przytym łączniku wymieniałem go już ze dwa razy i to samo ale jak wymieniałem to się musiałem namęczyć bo ciężko śruby wchodzą tzn tak jak by się trochę otwory mijały i musiałem naginac tą gumę czy coś mi się tam powyginało? bo śryby są ok
pozdro

Boni - |24 Kwi 2007|, 2007 08:15

W którą stronę się wyginało? Czasem skrzynia leży za nisko bo poduszka czy coś tam innego, i wtedy u dołu guma ma luz, na górze nie chce wejść, a jak odwrotnie, to też niedobrze, a nawet chyba gorzej, bo jedyny taki Scorpio którego widziałem był odwinięty z TIRa... Powinno być na wale w miarę równo, trzeba się przyjrzeć jak i w którą stronę "lecą" elementy (skrzynia, dyfer, ich mocowania, itp)
Czaro - |24 Kwi 2007|, 2007 14:36

no nie wiem jak ci to wytłumaczyc tak jak by ta guma miała trochę za dużą średnicę i się otwory trochę nie zgadzają
a wie może ktoś jak powinien ten tłumik drgań u mnie wyglądac bo może to od innego modelu

pablo - |24 Kwi 2007|, 2007 20:34

Czaro-pewnie masz wyrąbaną gunę na podporze skrzyni rozkręć z góry osłone gdzie jest wajcha biegów o obejż czy możesz dzwignąć ręką cały lewarek z skrzynią i obejż czy ci wajcha nie wpada

megalith-cały czas ni drgała wajcha biegów ,żadnych drgań samochodu przy jeżdzie

Czaro - |24 Kwi 2007|, 2007 21:14

tu jest chyba wszystko ok to najpierw sprawdziłem i wymieniłem nawet tą podporę skrzyni tylko od dołu
a problemy mi się zaczeły z tym od kiedy włąśnie ten tłumik mi się rozleciał i dojechałem tak do domu parę kilometrów wymieniłem na inny i od tej pory drży przy ruszaniu i podczas jazdy lekko czuć

Boni - |25 Kwi 2007|, 2007 09:30

Wyważania wału ci nie zaproponuję ;) ale może sprawdź jeszcze czy podpory i łożyska podporowego nie wyrąbało od tych drgań, a potem można jeszcze spróbować przestawiać na tym przegubie o 1/3 obrotu i trochę pojeździć, może znajdziesz takie położenie wału wzg. wałka skrzyni, że będzie znacznie lepiej.
Struna - |25 Kwi 2007|, 2007 09:54

Czaro, a napewno masz właściwy ten łącznik ?
Czaro - |25 Kwi 2007|, 2007 14:02

właśnie nie wiem jaki powinien byc oryginalny bo tamten to sie rozsypał w drobny mak
a łożysko na podporze wymienione

Struna - |25 Kwi 2007|, 2007 15:17

Czaro, jaki kształt ma łącznik jaki założyłeś ? taki jakby sześciokąt ?
Czaro - |25 Kwi 2007|, 2007 16:22

Struna napisał/a:
taki jakby sześciokąt ?

no dokładnie taki ,ma też inny i się zastanawiam czy nie wymienic?

Struna - |25 Kwi 2007|, 2007 16:29

według rocznika to powinieneś mieć ten sześciokątny o ile coś nie było kombinowane.
Czaro - |25 Kwi 2007|, 2007 17:23

na rocznik to bym nie patrzył za bardzo , ale włsnie taka była sześciokątna wymieniałem kombinowałem i się nie pozbyłem a strasznie mnie wkurza to bicie (drżenie) będzie chwila i możliwośc to sobie jeszcze to obejrzę dokładnie i na spokojnie
pablo - |30 Kwi 2007|, 2007 19:30

Witam
Chciałem napisać moją wersje zerwania śrub "Torx" ( może to wedłg was to nie to... ) Pogadałem z paroma mechanikami z warsztatów forda na komputerze mi to pokazywał wirtualnie mi pokazał mechanik całego wały z gumą i tłumnikiem drgań aż do skrzyni
po prostu bicie było na tłumniku drgań a wiadomo tłumnik ma cięką blache było bicie na boki śruby już nie szło dociągnąć (wiadomo zapieczone ) a wiadomo pare zerwań wału przy robieniu bąbów i ciach jak żyletką obcioł
CO wy na to ????