Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - prądniczka gdzie jest ?

anymous - |1 Kwi 2007|, 2007 20:04
Temat postu: prądniczka gdzie jest ?
mam proble od poczatku gdy kupiłem moją skorupke prędkosciomierz raz działa raz nie a w zasadzie działa tylko jak jest ciepło albo samochód sie nagrzeje :/ sprawdzołem zegary nawet dałem do fachowca zeby sprawdział zimne luty itp. nic :( zostala jeszcze prądniczka ale niechcem sie zabierać do tego bez podstawowej wiedzy w którym dokładnie miejscu w skrzyni jest i jak ja łatwo wyjąć i przetestowac czy to jej wina ? :/
WTOM - |1 Kwi 2007|, 2007 20:11

z boku skrzyni na końcu przy wyjściu wału. ogólnie to powinien ci żłopać paliwa przy padniętej prądniczce.
anymous - |2 Kwi 2007|, 2007 07:52

własnie te spalanie u mnie jest dziwne bo jest za kazdym razem rózne :/ więc to całkiem możliwe ... z tego co zagladałem to chyba nie łatwo ją wyjąć ... ?
WTOM - |2 Kwi 2007|, 2007 09:00

nie ma najmniejszego problemu :695: oczywiście po zdjęciu osłony alu, a wcześniej odchyleniu wydechu.

[ Dodano: 2007-04-02, 09:01 ]
co do spalania to np. w ścierwie przy padaczce prądniczki bierze dokładnie 20l/100km :690:

anymous - |2 Kwi 2007|, 2007 20:36

to by tak wychodziło :D ale w życiu bym nie pomyślał ze to ma cos wspólnego ze spalaniem :/ Wielkie dzięki za info WTOM mysle że po świętach sie tym zajme tylko już sie boje mysli ile może kosztowac nowa prądniczka :roll:
WTOM - |2 Kwi 2007|, 2007 21:54

a po co ci nowa :): kup używkę, pasuje od starych skrzyń MT75 (jeśli masz manuala). za 50zł znajdziesz.
anymous - |2 Kwi 2007|, 2007 23:28

tak mam manuala. poszukam od starszych tylko jak sprawdzić czy kupowana uzywana prądniczka jest dobra ?
WTOM - |3 Kwi 2007|, 2007 00:06

na słowo :029:
JORZO - |8 Maj 2011|, 2011 23:21

odświeżam temat.Proszę żeby ktoś raz na zawsze wytłumaczył mi temat prądniczki.Sprawa ma się tak:mam licznik na linkę a w skrzyni siedzi prądniczka(to takie coś na jedną śrubkę i w środku jest taki plastikowy trzpień ze ślimakiem) ma dwa kable które idą do nikąd bo są urwane i dyndają sobie luźno.Z tego co wyczytałem to mają iść do komp silnika a nie dyndać.
O co tu chodzi?Będę wdzięczny za klarowną odpowiedź.

bogdan99 - |10 Maj 2011|, 2011 21:10

Taa, czujnik prędkości dla komputera, tak zwany vss. Luknij w schematy i bedzie jasno i przejrzyście.
krokodyl - |10 Maj 2011|, 2011 23:18

JORZO napisał/a:
odświeżam temat.Proszę żeby ktoś raz na zawsze wytłumaczył mi temat prądniczki.Sprawa ma się tak:mam licznik na linkę a w skrzyni siedzi prądniczka(to takie coś na jedną śrubkę i w środku jest taki plastikowy trzpień ze ślimakiem) ma dwa kable które idą do nikąd bo są urwane i dyndają sobie luźno.Z tego co wyczytałem to mają iść do komp silnika a nie dyndać.
O co tu chodzi?Będę wdzięczny za klarowną odpowiedź.

to albo ktoś zmienił skrzynie, albo zegary, nie moze być tak ze masz VSS i zegary na linke jednoczesnie...

Kevin Xy - |10 Maj 2011|, 2011 23:25

krokodyl napisał/a:

to albo ktoś zmienił skrzynie, albo zegary, nie moze być tak ze masz VSS i zegary na linke jednoczesnie...

nie moze ??

krokodyl - |11 Maj 2011|, 2011 00:53

hmm w boa tak miałem, ze to i to, ale poza tym to albo była linka albo vss.... ale jesli wprowadzam w błąd to prosze mi wybaczyc
ford2fast - |11 Maj 2011|, 2011 01:22

krokodyl napisał/a:
hmm w boa tak miałem, ze to i to, ale poza tym to albo była linka albo vss.... ale jesli wprowadzam w błąd to prosze mi wybaczyc

Wybaczamy CI :)
Bo nie wiesz jak błądzisz :roll:

JORZO napisał/a:
w skrzyni siedzi prądniczka

Chyba bzdurniczka :)
JORZO napisał/a:
(to takie coś na jedną śrubkę i w środku jest taki plastikowy trzpień ze ślimakiem) ma dwa kable które idą do nikąd bo są urwane i dyndają sobie luźno.

Nazywa się impulsatorem i powinno mieć w Twoim modelu trzy kabelki :roll:

JORZO - |11 Maj 2011|, 2011 03:15

aha to ktoś uwalił kabel bo napewno mam dwa w tej bzdurniczce vel impulsatorze,dodam tylko że auto wcześniej chwile hulało na taxi i może tam był podpięty taxometr i jak go potem demontowali to "uciupali"przypadkiem ten trzeci kabel.Tak czy inaczej to głowny komp auta nie musi być do tego podpięty?