Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

DIESEL: D, TD, TDI, - Wentylatory ch³odnicy i interculera

magmart - |27 Mar 2007|, 2007 17:21
Temat postu: Wentylatory ch³odnicy i interculera
Teamt przewertowa³em na c³ym forum i nie do koñca znalaz³em rozwi±zanie mojego problemu.
Sprawa dotyczy scorpio 2,5 TD grudzieñ 1993 (wersja podstawowa, bez klimy itp, tylko ABS i poduszki z przodu)
Postanowi³em sprawdziæ poprawno¶æ dzia³ania wentylatorów ch³odnicy. Przewertowa³êm strony oraz serwis, sci±gno³em schematy i do boju.
Pierwsze rozczarowanie, wentylatory dzia³aj± tylko na w³±czonym zap³onie ( powinny dzia³aæ). Niestety moim zdaniem, mo¿e to prowadziæ do powstawania b±bli powietrza w g³owicach, co nie jest dobrym zjawiskiem. OK, teraz do sedna sprawy.
1. W³±cznik 2 stopniowy znajduje siê w ch³odnicy.
2. Po w³±czeniu zap³onu pojawia siê pr±d i po zwarciu 1 pary styków uruchamia siê wentylator z lewej strony samochodu (ten od strony alternatora, obejmuj±cy tylko ch³odnicê)
3. Zwarcie drugiej pary styków powoduje tylko trzask prze³±czanego przeka¼nika nic siê nie dzieje.
Pytanie: który wentylator jest 1 stopnia (jeden obejmuje interculer i trochê zachodzi na ch³odnicê, drugi obejmuje pozosta³± czê¶æ ch³odnicy)
3. Pod³±czam na krótko drugi wentylator - okazuje siê sprawny.
Wniosek z dotychczasowych eksperymentów - wentylatory s± sprawne. Nie dochodzi pr±d do tego wentylatora, pomiary ¿arók± potwierdzaj± to.
4. Przeka¿nik - identyfikuje pary, które powinny byæ odpowiedzialne za za³±czanie wentylatorów, zwarcie styków na krótko powoduje w³±czenie tego dzia³aj±cego poprawnie wentylatora ( ten na intercoolerze milczy).
Wniosek - brak pr±du dalej, sterowanie teoretycznie sprawne, wentylatory - sprawne
5. Bezpieczniki - wed³ug schematów i opisów - odpowiedzialny powinien byæ bezpiecznik 44 ze skrzynki od strony pasa¿era. Za³±czam jedyny dzia³aj±cy wentylator i wyjmuje bezpiecznik - nic siê nie dzieje. Zaczynam po kolei wyjmowaæ bezpieczniki - wy³±czy³ go dopiero bezpiecznik nr 35 - odpowiedzialny za klime .... (przecie¿ nie mam klimy).

Pytanie - czy fabrycznie by³a taka przeróbka robiona (z bezpiecznikami)?? czy mo¿e schematy dostêpne nie s± od tego (mojego) modelu.

Pytanie drugie, kabele od wentylatora na inter + ch³odnica wchodz± do wi±zki biegn±cej w kierunku kabiny i nikn± pod akumulatorem w kabinie. Jest jakie¶ urz±dzenie jeszcze po drodze (przeka¿nik, sterownik), czy tylko nakrêcaj± w kabinie i id± dalej do II skrzynki bezpieczników. (pod konsol± pogrzebaæ ... makabra).

Do cenzora: s³owo uruchamia nie jest raczej s³owem wulgarnym przeliteruje je
u r u c h a m i a cenzura jest :rofl: ale przyznam ¿e skojarzenie mo¿e byæ :690:

magmart - |31 Mar 2007|, 2007 20:25

OK, widze, ¿e pytanie lekko trudne ;)
Z braku czasu powoli rozgryzam temat.
Brakuje pr±du od strony skrzynki bezpieczników.
Okazuje siê, ¿e prawdopodobnie ten wentylator wspólny dla ch³odnicy i coolera jest pierwszego stopnia.
Po analizie kabli, doszed³em do wniosku, ¿e czarny to pr±dowy, czarno-niebieski masa (kable bezpo¶rednio przy wyentku).
Zwar³em styki pierwszego stopnia (tam gdzie nic nie dzia³a³o, a s³ychaæ by³o stuk w przeka¼niku) , wkó³em siê najpierw kontrolk± z ¿arówk± (w ten czarny kabel), pojawi³o siê napiêcie (¿arówka ¶wieci). Roz³±czam i z³±czam styki na czujniku (tym w ch³odnicy), ¿arówka za¶wieca siê i ga¶nie. Podejmuje ryzyko i podaje pr±d (czyli +) na czarny kabel - sukces - za³±czaj± siê obydwa wentylatory. Wniosek - prawdopodobnie to jest pierwszy stopieñ ch³odzenia.
W przysz³ym tygodniu reszta walki z elektryk±, czyli rozebranie skrzynki bezpieczników. Dziwi mnie, ze bezpiecznik nr 35 od klimy, to bezpiecznik na którym chodzi went lewy. Wychodzi z tego ¿e drugi stopieñ jest na innym bezpieczniku.
W podsumowaniu dla dociekliwych.
Za³±cznie wentylatorów na ch³odnicy i Inter - nastêpuje po w³±czeniu zap³onu. Dopiero wtedy pojawia siê pr±d na kablach, zarówno w na sterowaniu jak i wentylatorach.
Sterowanie w³±czaniem, to podanie przez przeka¼nik masy do went. Czarny kabel na went to pr±dowy, czarno - niebieski to sterowanie (czyli podawanie masy).

[ Dodano: 2007-04-13, 16:52 ]
No i problem rozwi±zany. Przyczyna jak w wiêkszo¶ci nietypowych usterek - ostatni mechanik. :690:
Ale po kolei.Pozosta³o do sprawdzenia pod³±czenie do skrzynki bezpieczników i skrzynka bezpieczników. Podejrzewaj±c usterkê skrzynki bezpieczników (ta dodatkowa od strony pasa¿era) biore siê za demonta¿. Pierwotny plan obejmowa³ rozebranie i sprawdzenie skrzynki przy samochodzie, na podwórku. Niestety, wymontowana skrzynka i budowa p³ytkowa ... decyduje sie wzi±æ to cudo techniki do domu. £aduje sie ¿onie na stó³, miêdzy schabowe a ziemniaki. Rozbieram i im wiecej rozbieram, tym czuje siê coraz mniej pewnie. I tak sobie nagle pomy¶la³em, ¿e gdyby ¿ona by³a na wojennej ¶cie¿ce to jeden ruch ¶cier± na stole i klocki lego do rana. Ale spoko, da³em co¶ na zakupy ca³ej rodzince i kombinuje dalej. Skrzynka widaæ grzebana, ale sprawna. A przed przyniesieniem skrzynki dotar³em do kabelka, ten czarny, biegn±cy od kostki wentylatorów. U mnie przy bezpiecznikach, jedyna zielona kostka.
Wiêc skoro skrzynka sprawna, sprawdzam dalej przej¶cia. Dziwy wychodz±. Pierwsze pod³±czenie na przeka¼nik R17 (chyba brak bezpiecznika, sie w³o¿y, bêdzie OK), spradzam dalej, gdyby w³o¿yæ bezpiecznik, dalej idzie po³±czenie na R22 a stamt±d na R 21. Co¶ mi przestaje pasowaæ ... Ogl±dam jeszcze raz na wszystkie strony skrzyneczke i nagle olsnienie, kostke mo¿na w³o¿yæ w jeszcze jedno z³±cze ... Montuje skrzynke w samochodzie, ale najpierw sprawdzam wytczki, faktycznie ta od wentylatora od I stopnia pasuje w dwa miejsca. Z lekk± niepweno¶ci± wciskam j± w drugie miejsce, tam gdzie nie by³a przed demonta¿em. Pod³±czam akumulator, w³ó±czam zap³on i ... wszystko OK. Zdejmuje wtyczke na czujniku, zwieram I stopieñ i chyba cud, dzia³aj± obydwa wentylaotory na wolnych obrotach, zwieram II stopieñ dzia³aj± obydwa na wysokiczh obrotach.
Có¿, mo¿e komu¶ przyda siê moja opowie¶æ....
W podsumowaniu I i II stopieñ dzia³aj± w mojej wesji obydwa wentylatory, ró¿nica tylko w prêdko¶ci obrotowej.