| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Nadbieg
Simon - |15 Mar 2007|, 2007 19:00 Temat postu: Nadbieg Niech ktoś mi wytłumaczy dokładnie co to jest, do czego służy i jak działa!
Tylko poprosiłbym o wyłożenie tego jak najprościej Bo nie mam zielonego pojęcia o co kaman Dodam tylko, że jeszcze nie testowałem tego w swoim autku
1Bodzio - |15 Mar 2007|, 2007 20:55
Czwarty bieg w skrzyni automatycznej, a także piąty bieg w skrzyni ręcznej , są nadbiegami. Normalnie to skrzynia biegów służy do zmniejszania (redukcji) obrotów silnika, aby poprzez przełożenie redukcyjne zwiększyć moment obrotowy silnika. W starych skrzyniach ostatni bieg to było przełożenie 1:1 (tak jakby skrzyni nie było wcale). W nowszych rozwiązaniach pojawił się piąty bieg, który ma przełożenie nie zmniejszające lecz zwiększające obroty silnika (multiplikacja). Dlatego przyjęła się nazwa na V - nadbieg (aby go odróżnić od pozostałych biegów - redukcyjnych lub neutralnych ). I tak w naszych skrzyniach ręcznych IV ma przełożenie 1:1, a V 1: 0.85. W automatach III bieg ma przełożenie 1:1, a IV bieg jest już nadbiegiem ( nie pamiętam dokładnie jego przełożenia) .
Tam nie masz nic do testowania. Jeździsz na wszystkich biegach i już.
Marcin - |15 Mar 2007|, 2007 21:00
| 1Bodzio napisał/a: | | IV bieg jest już nadbiegiem ( nie pamiętam dokładnie jego przełożenia) . |
0.75
[ Dodano: 2007-03-15, 21:01 ]
| Cytat: | | Tam nie masz nic do testowania. Jeździsz na wszystkich biegach i już. |
Albo bez nadbiegu jadąc z OD/off
Simon - |15 Mar 2007|, 2007 23:35
Czyli na chłopski rozum. Jak wyłącze nadbieg tym magicznym przyciskiem przy lewarku to będe mial tylko 3 biegi ( z 4 ewentualna redukcja). I generalnie wyższe obroty. To jeszcze jedno małe pytanko. Do czego można to wykorzystać? I na przykład w jakiej sytuacji? Skoro KD też mi zredukuje.
TCQ - |15 Mar 2007|, 2007 23:49
| Simon napisał/a: | | To jeszcze jedno małe pytanko. Do czego można to wykorzystać? I na przykład w jakiej sytuacji? |
Dobre pytanie Też mnie to zastanawia
1Bodzio - |16 Mar 2007|, 2007 00:01
| TCQ napisał/a: | | Dobre pytanie Też mnie to zastanawia |
Z zielonego przycisku można korzystać podczas jazdy w mieście, gdzie prędkość oscyluje w okolicy 80 km/h. Unika się w ten sposób zbyt częstych zmian III- IV i IV- III. Przy wyłączeniu OD zmieniają się także punkty zmiany biegów (poszczególne biegi zostają wydłużone), oraz włączone jest hamowanie silnikiem, co pozwala zaoszczędzić troszeczkę paliwa, a także hamulce. W wielu innych sytuacjach -również, np. na śliskiej nawierzchni.
Kevin Xy - |16 Mar 2007|, 2007 00:19
to co u mnie na 3
Struna - |16 Mar 2007|, 2007 09:51
na zimę w sam raz - tej zimy się o tym przekonałem.
Simon - |16 Mar 2007|, 2007 21:21
To jeszcze trochę inaczej. W mieście polecacie wyłączyć a na trasę włączyć. Tak mam to rozumieć?
1Bodzio - |17 Mar 2007|, 2007 20:29
IV jest normalnie załączona, przy każdym odpaleniu auta. W zależności od potrzeb, można ją wyłączyć przyciskiem (pali się wtedy na desce kontrolka OD/OFF. Zeby powrócić do stanu początkowego to przyciskiem włączamy IV (kontrolka gaśnie), albo wyłączamy silnik.( tylko nie w czasie jazdy przypadkiem!) . Po ponownym uruchomieniu znów mamy IV włączoną.
|
|