| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Zarżnąłem kolejny silniczek...
Szuler - |15 Mar 2007|, 2007 08:53 Temat postu: Zarżnąłem kolejny silniczek... ...szyberdachu, więc spoko .
Chodzi oczywiście o tą nieszczęśną plastikową zębatkę.. Po zimie mechanizm szybra nieco podrdzewiał, silnik dostał opór i zjechał zębatkę (dlaczego Ford nie zrobił tam sprzęgiełka??). To już mój drugi silniczek od szyberdachu - nie mam zamiaru kupować kolejnego, który też może mieć częściowo wytartą zębatkę.. Naprawdę nie ma możliwości zregenerowania tej zębatki? Wiem, że ona jest walnięta bo ząbki idą ukośnie i nie mam pomysłu jak to wytoczyć.. Nie ma jakiegoś magika co wymyśli coś mądrego?
Pozdrawiam
Szuler
irek - |15 Mar 2007|, 2007 08:59
Szuler ja mam pomysła niezawodnego
mam ten silnik w stanie zajebiscie idealnym i mogę się go pozbyć
Waldi_L_N - |15 Mar 2007|, 2007 09:47
Szuler, od czego masz ziomali? Jak zbierzemy tych kółeczek więcej. to może coś poradzę. Jak powinieneś pamiętać u mnie w szybrze też walnięte i jeszcze z tylnej wycieraczki mam do regeneracji. To już 3. Niestety nie za darmo. Ale w hurcie będzie taniej.
Szuler - |15 Mar 2007|, 2007 10:54
Speedo - na razie pytałem się jednego i stwierdził, że nie ma bata i tego nie wytoczy bo nie ma jak..
Waldi - pamiętałem o Tobie i to co mówiłeś na ostatnim spocie, w niedzielę chciałem właśnie Cię zahaczyć o ten temat . Wiadomo, że sprawa nie będzie za darmo ale zakładam, że wyniesie to mnie niż kupowanie całego silniczka (nawet od Irka ).
PS. Wczoraj był mini spocik z Marco - jemu też zębatka przeskakuje
Edit: Tak sobie myślę, tych zębatek można by spokojnie w ciemno i z 10 sztuk zamówić - gwarantuje Ci, że zbyt byłby.. Niestety Ford pojechał po bandzie z tymi zębatkami, prędzej czy później każdemu się to popsuje
Pozdrawiam
Szuler
Waldi_L_N - |15 Mar 2007|, 2007 11:09
Szuler, ja mówię o regeneracji zużytych. Zrobienie nowych będzie bardziej kłopotliwe, przynajmniej jeśli chodzi o te z wycieraczek, bo mają w środku blaszki sterujące zakresem pracy - a to już rzeźba (tych z szybra nie widziałem). Ale wywiad można zrobić.
W niedzielę pogadamy.
Irek czy aby ten silniczek nie jest od szybra, który miałem wziąć? Bo jeśli tak, to biznes odpada.
[ Dodano: 2007-03-15, 11:11 ]
Druga sprawa, że jeśli by było zainteresowanie to mógłbym się zainteresować poważniej naprawą lub dorabianiem nowych zębatek.
Szuler - |15 Mar 2007|, 2007 11:41
W niedzielę Ci pokażę jak taka zębatka wygląda, rozbiorę silniczek, wyjmę zębatkę i przyniosę. Za bardzo sobie nie wyobrażam jak to zregenerować.. A zębatka jest cała plastikowa.
Pozdrawiam
Szuler
Kevin Xy - |15 Mar 2007|, 2007 11:43
jak wyciagniesz to zrob fotki, nalepiej na kartce papieru w kratke- bedzie jakis tam wymiar
podjade do tokarza i zapytam czy da rade
kuba - |15 Mar 2007|, 2007 11:54
Dobry tokarz zrobi, ale musi miec maszyny. Jak dobrze kumam to taka zębatka znajduje sie też w moim MDO w regulacji wysokoci foteli. Mi koles dorobił za 50 pln + stara na wzór.
Darecki - |15 Mar 2007|, 2007 11:58
| kuba napisał/a: | | Dobry tokarz zrobi | chyba raczej frezer, bo na tokrace kóła zębatego to ni w ząb nie da sie zrobić
Szuler - |15 Mar 2007|, 2007 13:21
Ok, wyjmę i zrobię zdjęcia. Gdyby ktoś dorobił to za 50zł to by się opłacało bo silniczek to jakieś 150zł bez gwarancji ile pochodzi w nim zębatka.. A metalowa raczej się nie zjedzie, prędzej silniczek padnie (albo zjedzie się druga w kolejności najsłabsza zębatka - i tak dorabianie wszystkich po kolei zębatek i na końcu będzie silniczek za 500zł ale wszystkie zębatki metalowe, będzie gilotyna a nie szyberdach )
Pozdrawiam
Szuler
Darecki - |15 Mar 2007|, 2007 13:54
| Szuler napisał/a: | | zjedzie się druga w kolejności | tak tez może być, dla przykładu (siedzę trochę w tych maszynach) w kopiarkach wszystkie kółka są plastikowe, kiedyś "mądry" gość zrobił metalową bo twierdził, że dłużej pochodzi to mu sie następne posypały, podobno ciężno dorobić taki zamiennik z metalu. Ale gdzieś we wrocławiu pewna firma proponowala regeneracje tych plastikowych po 20 zeta. Więc może lepiej tym tropem poszukać regeneracji.
Jason - |15 Mar 2007|, 2007 16:40
Mam taki silniczek na wierzchu w czesciach pierwdszych (prawie) ktos cos potrzebuje? (zebatka oczywiscie wytarta) reszta sprawna
Szuler - |15 Mar 2007|, 2007 17:18
Silnik bez zębatki bezużyteczny . Ale jak możesz to zrób zdjęcie tej zębatki bo ja już dzisiaj nie zdążę swojej wyjąć..
Pozdrawiam
Szuler
Czaro - |15 Mar 2007|, 2007 17:41
| Szuler napisał/a: | | Silnik bez zębatki bezużyteczny |
jak byś rozbierał na części i nie naprawiał to przydała bi mi się jedna zębatka zaznaczyłem czarną strzałką bo swój kupiłem bez niej
pozdro
Kevin Xy - |15 Mar 2007|, 2007 17:48
Czaro- oczate maja inne silniczki, nie kompatybilne z naszymi
Czaro - |15 Mar 2007|, 2007 20:03
cholercia myślałem że to jeszcze mkll , czy tam też są inne?
Kevin Xy - |15 Mar 2007|, 2007 20:05
w mk1, mk2 to samo- jedynie inny plastik/maskownica/panel
mk3 inne wszystko, chyba tylko taki sam przycisk
Michal2110 - |15 Mar 2007|, 2007 22:51
Ja tam mam silnik z MK-3 z zebatka z plastiku, byla zmielona, jak kupilem. Od szybra mam metalowa i sobie porzezbilem, poprzetapialem i zlaczylem i tak juz dobry rok bedzie, jak dziala bez zarzutow zadnych, wiec nie wiem, w czym problem z zebatkami
Czaro - |16 Mar 2007|, 2007 00:38
ma ktoś może to coś co na zdjęciu pokazałem?
Rafał A.(antek) - |8 Kwi 2007|, 2007 22:24
jak dorobicie te zebatki jamoge kupic hurtem powiecmy z 20 szt jak cena normalna jakas bedzie
Waldi_L_N - |9 Kwi 2007|, 2007 16:03
Rafał A.(antek), jak za tydzień wrócę ze świąt to będę się rozglądał za wspólnikami do zębatek z brązu - z Szulerem już jestem ugadany. Ale dorabiać mam zamiar tylko tą częśc ślimakową i łączyć ją resztą zębatki
Rafał A.(antek) - |10 Kwi 2007|, 2007 01:01
o ile da sie polaczyc
Szuler - |11 Kwi 2007|, 2007 14:18
No patrzcie, zapomniałem o wstawieniu zdjęcia mojej zębatki . Dzisiaj z domku wyślę, w każdym razie póki co zrobiłem drobną naprawę tej zębatki i szyber przód tył chodzi, nie działa tylko podnoszenie do góry, na to jest już za bardzo wyjechana.. W każdym razie czekam na to co załatwi Waldi..
Pozdrawiam
Szuler
|
|