Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - demontaz skrzyni biegow w celu zmiany sprzegla

mattii76 - |3 Gru 2006|, 2006 00:21
Temat postu: demontaz skrzyni biegow w celu zmiany sprzegla
czy ktos moze mi pomoc; napisac jak zabrac sie do zrzucenia skrzynii w wielorybie (manual). jakie kroki trzeba najpierw przedsiewziac??? jakie srubki odkrecic . ? czy wal tez trzeba sciagac ???
Luke - |3 Gru 2006|, 2006 02:13

No to tak: po pierwsze demontujemy obudowy wokół lewarka tzn mieszek i wygłuszenia potem zchodzimy do kanału i odkręcamy wał od skrzyni-trzy śruby, podpore wału- dwie śruby, od przekładni-cztery śruby i wał w dół, potem kostkę od wstecznego i linkę od prędkościomierza i całe wysprzęglanie. Rozrusznik wypada, tam to kable-główny prądowy i sterujący, i trzy śruby mocujące cały rozrusznik. Między całą skrzynią a silnikiem jest blacha mocowana na dwie śruby od dołu i jedną z boku, ona po ściągnięciu skrzyni zostaje między silnikiem a kołem zamachowym. Potem wszystkie śruby na obwodzie skrzyni, ja mam MK2 i do tego diesla i mam trzy ale u ciebie są chyba cztery dwie na dole i dwie na górze. Odkręcamy skrzynie od poduchy i poluzowujemy cztery śruby od łapy całej poduchy. Pasowało by też odczepić od wybieraka sterowanie i całą jego obudowę wtedy łatwiej zejdzie cała skrzynia. Zostaje nam wyciągnięcie całej skrzyni czyli odkręcamy do końca śruby łapy z poduchą i cheja ze skrzynią.
Teraz tak, ja mam MK2 więc niech mnie w razie co poprawią właściciele oczatych, może jest w czymś niewielka różnica a będzie na pewno w wysprzęglaniu bo u mnie jest mechaniczne a wielorybki mają hydrauliczne chyba :P - miłej zabawy :-d

Rafał A.(antek) - |3 Gru 2006|, 2006 04:20

roznica w ilosci srob, nie ma linki tylkokostki elektryczne, hydrauliczny wysprzeglik, reszta z grubsza ta sama

HINT skrzynieniejest lekka, warto robic tak zeby nie spadła na glebe po odkreceniu tylko byla podparta i dopiero po odkreceniu srobja opuszczac

mattii76 - |3 Gru 2006|, 2006 10:02

dziekuje . to mi napewno pomoze. :)
Struna - |3 Gru 2006|, 2006 21:52

Rafał A.(antek) napisał/a:
HINT skrzynieniejest lekka
najlepiej we dwójkę robić.
mattii76 - |23 Gru 2006|, 2006 22:22

no i po robocie. kurna ale to wszycho porabane ...trza caly wydech zrzucuc... ale co tam nowa tarcza i docisk autko chodzi jak nowe :)))))