| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - MT75 Czyżby zdechła?
Robroypl - |18 Sie 2006|, 2006 12:28 Temat postu: MT75 Czyżby zdechła? Wracając wczoraj z grodu Kraka, ruszając spod jednych świateł zaczeła wylatywać mi 1-ka. Tzn. wkładałem ją bez problemu, a przy probie ruszenia (delikatnego) wyskakiwała. Jako że moje sprzęgło powoli nadawało się do roboty (czasami pedał potrafił zostać w 1/2 skoku) pomyślałem sobie że już nadszedł definitywnie czas roboty. Więc ruszając z 2-ójki zmierzałem ku domowi, i jakieś 1000m przed domem, lewarek od skrzyni zaczoł latać jakby do niczego nie był przytwierdzony, i okazało się że znikły biegi, trafiłem jakiś tam bieg chyba 4 albo 5 i chiałem się dotoczyć do domu, gdy już prawie byłem pod, poczułem swąd i zobaczyłem że lecą dymy spod auta (wyglądało i śmierdziało jak sprzęgło) ale ono dalej działa. Natomiast skrzynia chyba się zblokowała na tym jednym biegu bo nic innego niż ta 4/5 nie udaje mi się trafić. Obstawiam że skrzynia mi padła definitywnie, ale może ktoś radosną nowinę mi poniesie i powie że to co innego. Z góry dzięki za jakiekolwiek pomysły/rady/wsparcie.
marcys - |18 Sie 2006|, 2006 12:36
moze lewarek sie rozlecial?sciagnij skore moze da sie to pomontować. AA od wyskakiwania biegu do smierci daleka droga:)
Robroypl - |18 Sie 2006|, 2006 12:39
Sciągałem plastiki, dokopalem się tak że widze ziemie pod autem, lewarek siedzi na tym kulistym zawiasie na swoim miejscu, i ruszając lewarkiem cięgno które idzie gdzies w strone silnika, reaguje na moje ruchy.
Jasny - |18 Sie 2006|, 2006 12:43
Ja tak kiedyś miałem ale w Audi i nestety mi wtedy skrzynia kaput a co dokładnie to niewiem po szybko poszła na złom
Struna - |18 Sie 2006|, 2006 14:44
| Robroypl napisał/a: | | Sciągałem plastiki, dokopalem się tak że widze ziemie pod autem, lewarek siedzi na tym kulistym zawiasie na swoim miejscu | żeby zobaczyć cały machanizm lewarka to musisz w wypadku skrzyni MT-75 ją zdemontować bo to na takiej blasze siedzi co jest do sktzyni przykręcona i bez zdejmowania tego raczej nie obadasz.
mmmk - |18 Sie 2006|, 2006 15:47
naprawa skrzyni raczej jest nieoplacalna a wypadanie biegow to jedne z pierwszych objawow smierci. w zyciu wymienialem 2 skrzynie i w jednej wlasnie wszystkie biegi powoli ginely a rozebrac tego i naprawiac nikt nie chce albo chce za to taka kase,ze hoho a skrzynia do dohc?? od naszego kolegi z forum jest na allegro za jedyne 300zl jakby sie okazalo,ze jednak trzeba wymieniac. adruga skrzynie jaka niedawno wywalilem to wlasnie mt75 od dohc ktorej tez nie oplacalo sie naprawiac i lezala nie wiem po co ponad rok w garazu
pozdrawiam
maciek
Robroypl - |18 Sie 2006|, 2006 16:58
Problem w tym że do wczoraj pracowała bez zarzutu. Biegi wchodziły wszystkie, żaden nie wypadał. To co się szykowało do roboty to sprzęgło. Potrafiła by skrzynia tak w momencie paść wierzyć mi się nie chce.
Struna - |18 Sie 2006|, 2006 17:49
raczej mało prawdopodobne - na mój gust maszx zwalone sprzęgło i coś z mocowaniem lewarka.
Robroypl - |24 Sie 2006|, 2006 20:35
| Struna napisał/a: | | raczej mało prawdopodobne - na mój gust maszx zwalone sprzęgło i coś z mocowaniem lewarka. |
i 100% racja po stronie pana Struny. Ze sprzęgła ocalało tylko łożysko, docisk przegrzany, tarcza poharatana. A co do skrzyni, to faktycznie wybierak padł ale w sposób taki że idzie go naprawić przez napawanie. Więc nie jest źle patrzać na to wszystko. Dzięki za sugestie w tym trafne.
|
|