Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Jak otworzyć bez kluczyka ? :)

lukas - |29 Paź 2004|, 2004 13:57
Temat postu: Jak otworzyć bez kluczyka ? :)
Witam

Mam troche nietypowy problem i nawet watpie czy mi ktos pomoze ale sprobowac nie zaszkodzi :) .

Zostal zgubiony kluczyk do skorupki (90r. ) :( .
Chcialbym jakos sie dostac do srodka mozliwie najmniej destukcyjnym sposobem.
Do glowy przychodzi mi tylko wybicie szyby :) ale mam nadzieje, ze da sie jakos inaczej.

No jak juz bede w srodku to razem ze stacyjka powedruje do zakladu, gdzie chyba nie bedzie problemem dorobienie klucza do mojego zamka ?

Bede wdzieczny za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie

lancer - |29 Paź 2004|, 2004 14:02

jeżeli to liftback to przez bagażnik uszkadzasz niestety zamek ale i tak taniej jest kupić komplet zamków niż dorobienie kluczyka do zamka
Struna - |29 Paź 2004|, 2004 14:07

eee tam - opowiadacie chłopy - Hryniak otworzyłswojego jakimś tam kawałkiem blaszki z żaluzji czy jakoś tak. Szybę tylna się lekko odgina i da się tamtędy coś wsunąć. Wsuwasz gmyrasz aż pociągniesz klamkę i ENTETR :)
Piof - |29 Paź 2004|, 2004 14:21

Udzielę info na privie - wiecie chłopy jeszcze się gnoje naumieją otwierać i będą łazić nam po furach. Lucas podeślij adres mailowy to to Ci odpiszę.
kuba - |29 Paź 2004|, 2004 14:37

Struna - a jesli masz podwójne ryglowanie to już niestety nie otworzysz - czapa przyjacielu.
lukas - |31 Paź 2004|, 2004 13:55

Jesli chodzi o nadwozie to mam takie jak u Speedo,wiec to chyba sedan ( wybaczcie lamerstwo :) ).

Wczesniej chcialem dorobic klucz do posiadanych zamokow ale mialem zle informacje, ze kosz takiego przedsiewziecia to od 50 do 100zl. W rzeczywistosci chyba 500zl to minimum.

Mysle juz teraz nad kupieniem zamkow i ich wyaminie poprostu tylko teraz mam kolejne pytanie ile mnie to bedzie kosztowac. 3 zamki (od biedy w bagazniku moze zostac stary) + zamek stacyjka (czy jak to sie tam nazywa) - ile to moze kosztowac i gdzie moglbym kupic ?

pozdrawiam i dziekuje za pomoc

lukas - |31 Paź 2004|, 2004 17:31

No to juz sie glupi robie powoli.

We wtorek obdzwonie pare zakladow i sie upewnie we wszystkim.

zbyszek - |31 Paź 2004|, 2004 18:01

Tak jak pisze Speedo dorobienie kluczyka to od 30 - 50 PLN. Z tego najwięcej kosztuje surowy kluczyk, jeżeli będziesz miał swój surowy to wyjdzie jeszcze taniej. Ułożenie wkładki zamka do kluczyka tak samo.
lukas - |31 Paź 2004|, 2004 20:34

Ok wiec jakbys proponowali rozwiazac moj problem ?

Mam auto a niemam do niego kluczykow :( .

Dodam, ze auto stoi w Niemczech a kluczyki beda dorabiane w Polsce - tak dla ulatwienia :)

Jesli dostane sie do srodka np przez zamek w drzwiach pasazera i zakladajac ze pozostawie go w stanie nie pozwalajacym na dalsze go uzywanie to potem moge np wymontowac zamek z bagaznika i na jego podstawie dorobic w Polsce kluczyk.

Teraz pytanie jak zabezpieczyc drzwi pasazera i otwor w bagazniku do momentu az bede mial nowe zamki - chodzi mi o zabezpieczenie przed otworzeniem drzwi czy pokrywy bagaznika (zalozlmy, ze od demontazu do ponownego montazu minie 10 dni)

No i ponawiam pytanie jaki moze byc kosz takich zamkow i gdzie je moge dostac?

Podziwiam, ze macie cierpliwosc do moich "problemow" :) i jestem bardzo wdzeiczny za ta wasza cierpliwosc :)

pozdrawiam

lukas - |1 Lis 2004|, 2004 01:42

No to juz coraz lepiej to wyglada - dzieki Speedo.

Problem w tym, ze nie ogladalem tego programu w TVN :) o ktorym pisales, wogule malo telewizji ogladam wiec chcialbym prosic o skrocone instrukcje na wiadomy temat z udzialem drutu w roli glownej.

Pozdrawiam ponownie

lukas - |1 Lis 2004|, 2004 10:04

No pieknie

Z takim opisem to mysle ze juz sobie poradze

Wielkie dzieki, dam znac jak to sie wszystko skonczylo :)

Piof - |2 Lis 2004|, 2004 12:40

Proponuję jedyną zmianę tzn dłuższy drut i chyba raczej grubszy żeby był w miarę sztywny i sieganie do drzwi po przeciwnej stronie - przynajmniej klamkę widać więc wiadomo jak manewrować
Piof - |3 Lis 2004|, 2004 17:20

..... no a teraz popatrz co narobiłeś :lol:
A tak na poważnie to na allegro widziałem komplet zamków - sprawdź lukas może dostaniesz wszystko ze stacyjką włącznie a jak nie będzie oferty to popytaj na aukcjach gdzie oferują różne części do scorpio.

kJoFoL - |4 Lis 2004|, 2004 11:07

Twoje rady Speedo sa napisane w taki sposob ze mozna wywnioskowac ze zawodowo "pozyczasz" samochody :)
Struna - |6 Lis 2004|, 2004 16:13

:twisted: :twisted: :twisted: :D :D:D
lukas - |16 Lis 2004|, 2004 20:14
Temat postu: Jak odpalić bez kluczyka ? :)
Witam po krótkiej przerwie w temacie :)

Wiem już jak otworzyć autko i myślę, że z tym nie będzie problemów, ale skoro niemam klucza to teraz zastanawiam sie jak uruchomię silnik.

Mógłbym kupić stacyjkę z kluczem i po wejściu do auta wymienić ją - ale chciałbym obejść się bez kupowania stacyjki - sprawa jest taka, że niewiem czy na miejscu zastanę moją skorupkę, więc niechcę się ładować w niepotrzebne koszty - wiem, że to brzmi absurdalnie ale uwierzcie mi, że tak jest :) a może raczej :(

Z tego co się orientuję to wyjęcie stacyjki umożliwia uruchomienie silnika śrubowkrętem, mam rację ?

Jeśli tak to zastanawiam sie co wtedy z blokadą kierownicy, czy odpalenie śrubowkrętem odblokuje również kierownicę ? Jeśli nie to jak "zdjąć" blokadę kierownicy bez klucza ?

No i tak się jeszcze obawiam o immobiliser ale nawet niewiem czy w Skorupce z 90 roku jest on seryjnie montowany :/

Huh, ale dużo tych pytań :)

Jak zawszę liczę na pomoc i z góry dziękuję.

_Mu. - |16 Lis 2004|, 2004 21:50

Stary - jeśli jesteś pewien, że ta Skorupa jest Twoja, bo ja, pod wpływem treści Twoich postów, już zaczynam tracić tą pewność, to weź autolawetę - koszt - jakieś 70 PLN/doba i przywieź to bez tablic. A formalności, wymianę zamków itp. załatwisz już na miejscu w Polsce. Tyle.
lukas - |16 Lis 2004|, 2004 23:26

Trafiles w samo sedno i powiem Ci, ze tez mam watpliwosci, hehe :)

Samochod formalnie jest moj, ale jak pojade po niego to moge go tam nie zastac, dlatego niechce wydawac na darmo pieniedzy, ktorych i tak za wiele niemam.

A druga sprawa to ta cena za autolawete, niewiem czy wiem :) co to autolaweta, ale wiem, ze wynajecie kierowcy z autolaweta kosztuje 1zl/km, do przejechania mialby taki gosc 2400km wiec nie za bardzo mi sie to oplaca, tym bardziej, ze samochod jest zarejestrowany, ma tablice i jest sprawny.

VIK - |18 Lis 2004|, 2004 08:12

laweta kosztuje na biedę 2,40zł za km,
otworzyć można hartowanym śrubokrętem, przekręcając zamek na żywca

lukas - |18 Lis 2004|, 2004 08:50

Ja bym jeszcze prosil o odpowiedz na pytanie czy w Skorupce z 90r. jest immobiliser?
IBOL - |8 Kwi 2005|, 2005 14:51

Czego to sie czlowiek nie nauczy czytajac to forum - jak odpalic auto bez kluczykow, jak zdemontowac lusterka, ... jak otworzyc ...

Ja sie smieje ale sadze, ze rozne osoby czytuja te grupe. Nie mniej kto by tam chcial te moja przeplacona skorupe za 500E :)

Na poczatku, to kombinowalem z alarmami, chcialem czujki, karty autoryzacji kupowac ... teraz dalem sobei spokoj (a zabezpieczony jest)

Marcin - |8 Kwi 2005|, 2005 16:10

Cytat:
a zabezpieczony jest

ja tam mam niby działający immobiliser, i podobno w wielorybach jest seryjny alarm, którego chyba nie mam [a bynajmniej nie działa], ale uważam, że mała popularność tego samochodu i brak chętnych wustarczająco go zabezpiecza.

Pershing - |8 Kwi 2005|, 2005 23:41

Calego moze nie ukradna ale na czesci rozbiora :lol: A to sie komus lustereczko przyda, komu innemu kierunkowskaz...
BC_Leszcz - |16 Kwi 2005|, 2005 00:15

Okazja czyni złodzieja - wystarczy że się rozejdzie, że auto jest "na kluczyk" bez zabezpieczeń i chętny się znajdzie. Sugeruje wydać 100-200zł na części alarmowe na allegro i samemu sobie poinstalować klika gadżetów zabezpieczając: rozrusznik (złodziejowi się nie będzie chciało palić na pych), pompę paliwową, zasilanie aparatu zapłonowego itd.

Do wyboru: ukryte przyciski, radio-link (trzeba nosić w kiesznie nadajnik, a odbiornik gdzieś w aucie), pastyki zbliżeniowe, albo nawet zwykłe alarmy z tzw. kodowanym pilotem

Prędzej odholują takie auto na laweci niż rozpracują taka samoróbkę.